måndag 18 februari 2008

Sorry Day.

I förra veckan var det två stora händelser i Australien och Refern.

Vår nya premiär minister sa ett efterlängtat och sent förlåt till landets aborginer och framför allt till "The stolen generation".
Mellan 1950 och 1976 ansåg staten att aborginer inte kunde ta hand om sina barn, så poliser hämtade med våld små barn från deras familjer och adopterade ut dem till vita familjer. Detta är ett av skälen till att aborginer inte gillar oss poliser.

Detta hände i förra veckan och det är verkligen delade uppfattnigar i landet om att säga förlåt var rätt eller fel.
Dagen efter "Sorry Day" var det års dagen av TJ Hickeys död. Han var en ung tonåring som på sin cykel blev jagad av polisen i Redfern. Han tappade kontrollen och ramlade av sin cykel och blev spetsad på ett staket. Fruktansvärt tragiskt för alla inblandade. Detta ledde till Redfern Riot i 2002.

Man är inte så populär som polis i Redfern just nu.
Vi har blivit tillsagda att inte köra in "the block" (område som enbart aborigines bor) och inte bli provocerade eller gå ur bilen. Så när det blev ett stort slagsmål med 80 fulla aborginer som pucklade på varandra körde vi bara förbi. Vi saktade dock ner och vi blev plötsigt omringade av aggro folk som började ge sig på bilen med flaskor och knytnävar. Måste erkänna att det var läskigt som fan. Om vi gasade på hade vi ju kört över dom och hade vi stannat skulle dom slå sönder rutan och dra ut oss. Lyckligtvis kom backup fort och gruppen skingrade sig.

Resten av natten spenderades på sjukhus då en nisse blivit knivhuggen i halsen efter att ha råkat väcka sin flat mate som trodde han var en inbrotts tjuv...

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jösses vad det hänt mycket och jag hinner inte läsa ikapp i kväll. Har varit bloggtrög ganska länge, men jag återkommer. Take care.

Anonym sa...

...återkommer efter Austria, take off om några timmar. Ciao!

Anonym sa...

Hat gott i Austria. Kul att höra av dig. Ciao Bella!